Energie besparen: hoe doe je dat als ondernemer?

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag je het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken, tenzij je bij de uitzonderingen hoort. In dit artikel lichten wij uit wat je kan doen om een lager energielabel te krijgen.

Bereken het energieverbruik van je bedrijf

Voordat je begint met het energieverbruik te verminderen, is het van belang om eerst in kaart te brengen hoeveel je als onderneming verbruikt. Hier kan de duurzame scan van EVO Kompas je helpen. Wij berekenen het energieverbruik en CO2-uitstoot voor jouw bedrijf.

Wil je al aan de slag om je energieverbruik als bedrijf te verminderen, wij geven je tips om vandaag nog mee te beginnen.

Zeven tips om als ondernemer energieverbruik te verminderen

  • 1 Gebruik LED lampen
    Heb je nog gloeilampen of hallogeen lampen in je bedrijf? De meest zuinige LED lampen verbruiken tot 90% minder energie dan een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst. Daarnaast hebben LED lampen ook een langere levensduur. Een goede LED lamp kan wel tot 50.000 branduren meegaan! Vervang ze dus zo snel mogelijk voor directe verlaging van je energieverbruik.
  • 2 Verminder sluipgebruik
    Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Heeft een apparaat een uitknop? Gebruik deze dan in plaats van de stand-by knop. Je kan ook de stekker eruit trekken als je het apparaat een tijdje niet gebruikt. Een goede tip is ook om een stekkerdoos te gebruiken met een aan- en uit knop. Zo kun je met één knop alle verbonden elektrische apparaten uitzetten.
  • 3 Maak gebruik van een slim lampensysteem
    Het gebruik van een slim lampensysteem zorgt ervoor dat lampen automatisch uitgaan als er niemand gebruik van maakt. Zo bespaar je energie en hoef je zelf niet na te denken over het uitzetten van je lichten.
  • 4 Fiets naar je werk
    Organiseer een ‘fiets naar je werk-dag’ om de CO2 footprint van je bedrijf te verlagen. Door het belang van fietsen te benadrukken, draag je bij aan een duurzamere bedrijfsvoering én een betere gezondheid. Je zou zelfs kunnen overwegen om in plaats van een auto een fiets-van-de-zaak in te voeren.

Wilt u ook stappen zetten in uw duurzame bedrijfsvoering? EVO Kompas helpt je graag met strategisch advies en concrete handvatten om duurzaamheid tastbaar te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie!

  • 5 Gebruik elektrisch vervoer
    In toenemende mate kan je als bedrijf gebruik maken van de deeleconomie. Zo hoef je zelf geen elektrische auto in bezit te hebben om er een te gebruiken. Er zijn verschillende deelauto initiatieven in het hele land, maar ook steeds meer gemeenten bieden het zelf aan. Zelf een elektrische auto aanschaffen is natuurlijk ook mogelijk. Denk daarbij eens aan de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).
  • 6 Recycle producten
    Jess Design, één van onze klanten, heeft een geheel nieuwe recyclebare productlijn gemaakt. Zo dragen zij bij aan het hergebruik van materiaal en een verminderde uitstoot. Natuurlijk is het ook aan te raden om je afval te scheiden. Zo zorgt je met je eigen producten, of je verbruik, voor het gebruik van minder grondstoffen en bespaar je energie.
  • 7 Maak gebruik van licht gewicht zonnepanelen
    Licht gewicht zonnepanelen, zoals van Solarge, stoten tot een kwart minder CO2 uit en zijn 100% recyclebaar. Dit draagt erg bij aan een vermindering van het energieverbruik.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer klantverhalen, artikelen of nieuws over duurzaamheid en regelgeving vanuit EVO Kompas?
Volg ons dan op Social Media of meld je aan voor de nieuwsbrief