CO2 Scope 1, 2 en 3: Een gids voor ondernemers die starten met MVO

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema voor bedrijven. Wil je als ondernemer bijdragen aan een betere wereld, dan is inzicht in de CO2-uitstoot van je onderneming een noodzakelijke eerste stap. Om die uitstoot goed in kaart te brengen, maak je gebruik van de gestandaardiseerde  CO2 scopes. Maar wat betekenen deze scopes precies, en hoe kun je ermee aan de slag? In dit artikel leggen we het uit.

Wat zijn CO2 Scope 1, 2 en 3?

De CO2-scopes zijn een indeling, die voortkomt uit het Green House Protocol, een wereldwijd erkende standaard voor het meten en beheren van broeikasgasemissies. Deze scopes zijn opgesteld om bedrijven te helpen om hun emissies te categoriseren.

Scope 1: Directe emissies

Scope 1 omvat alle directe emissies die op locatie van jouw organisatie plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verbranden van brandstof in eigen voertuigen
  • Het gebruik van gas voor verwarming in eigen gebouwen.
  • Zonnepanelen

Als je een eigen wagenpark hebt of machines gebruikt die fossiele brandstoffen verbranden, vallen de emissies hiervan onder scope 1. Het bedrijf heeft invloed op de keuze van voertuigen waarin geïnvesteerd wordt.

Scope 2: Indirecte emissies uit energieverbruik

Scope 2 omvat de indirecte emissies die voortkomen uit de opwekking van ingekochte energie, zoals elektriciteit, stoom, warmte of koeling. Hoewel jouw bedrijf deze emissies niet rechtstreeks veroorzaakt, ben je er wel verantwoordelijk voor omdat je de energie afneemt. En hierin ook een keuze maakt wat voor soort energie jij als organisatie af wilt nemen. Bijvoorbeeld: als je elektriciteit gebruikt die is opgewekt in een kolencentrale, worden de emissies van die centrale aan jouw scope 2 toegeschreven.

Wilt u ook stappen zetten in uw duurzame bedrijfsvoering? EVO Kompas helpt je graag met strategisch advies en concrete handvatten om duurzaamheid tastbaar te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Scope 3: Indirecte emissies in de waardeketen

Scope 3 is vaak de meest complexe en uitgebreide categorie. Het omvat alle andere indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen van je bedrijf, zowel stroomopwaarts (bijvoorbeeld productie van goederen, de transport die plaatsvind tot het product van jouw organisatie wordt afgenomen en winning van grondstoffen) als stroomafwaarts (gebruik van jullie product/ dienstverlening en einde levensduur van jouw producten). Voorbeelden zijn:

  • Transport van goederen door externe logistieke partijen;
  • Emissies van leveranciers bij de productie van grondstoffen;
  • Zakelijke vluchten
  • Woon-werkverkeer medewerkers
  • Energiegebruik door klanten bij het gebruik van jouw producten.

Scope 3-emissies maken vaak het grootste deel uit van de totale CO2-voetafdruk van een organisatie.

Hoe begin je als ondernemer?

Wellicht lijkt het alsof je CO2-uitstoot in kaart brengen te veelomvattend is om grip op te krijgen. Maar een stapsgewijze aanpak maakt het behapbaar. Gebruik deze praktische stappen:

  1. Begin klein: Richt je eerst op scope 1 en 2. Deze zijn doorgaans eenvoudiger te meten en te beheersen.
  2. Analyseer je energieverbruik: Stel vast hoeveel gas, elektriciteit en brandstof je bedrijf gebruikt. Dit vormt de basis voor inzicht in scope 1 en 2.
  3. Werk samen met je leveranciers: Voor scope 3 is samenwerking cruciaal. Vraag leveranciers naar hun duurzaamheidsbeleid en zoek naar manieren om samen emissies te verminderen.
  4. Maak een reductieplan: Zodra je inzicht hebt in je emissies, kun je doelen stellen en actie ondernemen. Denk aan het verduurzamen van je wagenpark, overstappen op groene energie of investeren in efficiënte apparatuur.

EVO Kompas helpt je je CO2 uitstoot verlagen

Het in kaart brengen en verminderen van CO2-uitstoot kan complex zijn, zeker als je net begint met maatschappelijk verantwoord ondernemen. EVO Kompas helpt je graag om:

  • Inzicht te krijgen in je CO2-uitstoot: Wij brengen jouw scope 1, 2 en 3 emissies overzichtelijk in kaart.
  • Strategische keuzes te maken: Samen bepalen we waar jouw grootste kansen liggen om emissies te reduceren.
  • Concrete stappen te zetten: Van het implementeren van energie-efficiënte maatregelen tot het ontwikkelen van een duurzaam businessmodel.

Klaar om te starten?

De weg naar een duurzamere bedrijfsvoering begint met een eerste stap. Heb je hulp nodig om jouw CO2-uitstoot in kaart te brengen en te verminderen? Neem contact op met EVO Kompas en ontdek hoe wij jouw partner kunnen zijn in duurzaam ondernemen.

Samen maken we jouw bedrijf klaar voor de toekomst – en bouwen we aan een wereld binnen de 1,5 graad opwarming.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer klantverhalen, artikelen of nieuws over duurzaamheid en regelgeving vanuit EVO Kompas?
Volg ons dan op Social Media of meld je aan voor de nieuwsbrief