Samenwerken in de landbouw: van moeten naar willen

De agrarische sector staat onder druk door veranderende wet- en regelgeving, stijgende kosten en de druk om te verduurzamen. Tegelijk is het voor jonge ondernemers niet vanzelfsprekend om het familiebedrijf over te nemen. Daarom biedt juist nu samenwerking tussen agrariërs uitkomst én perspectief. Wat ooit uit nood geboren werd, groeit uit tot een strategische keuze.

Samenwerkingen tussen ondernemers: wat mag wél?

Regelgeving rondom samenwerkingen binnen ondernemingen zorgen voor beperkingen van wat mogelijk is. Maar binnen het Europese landbouwbeleid zijn er uitzonderingen die samenwerking tussen boeren mogelijk maken. Zo kunnen zij zich verenigen in producenten- of brancheorganisaties, of informeel samenwerken zolang marktaandeel en concurrentie niet in het geding zijn. Afspraken over duurzaamheid, zoals afnamegaranties of vergoeding van meerkosten, zijn toegestaan als ze nodig zijn voor het behalen van duurzame doelen.

Wat doet Evo Kompas?

Samenwerken vraagt om richting en structuur. Evo Kompas helpt agrarische ondernemers om samenwerking vorm te geven: praktisch uitvoerbaar en toekomstgericht. We begeleiden het proces, geven inzicht in duurzame afspraken en denken mee over financiering en communicatie. Zo bouwen we samen aan sterke samenwerkingsverbanden. Neem contact op>

Waarom samenwerken loont

Samenwerking leidt tot schaalvoordelen, gedeelde investeringen en een sterkere positie in de keten. Denk aan gezamenlijke inkoop, verkoop of gebruik van machines. Ook voor opvolging biedt samenwerken kansen: jonge ondernemers kunnen instappen zonder direct een heel bedrijf over te nemen, terwijl ervaren ondernemers hun kennis overdragen en geleidelijk afbouwen.

Duurzamer én slimmer werken

Door samen te werken kunnen boeren efficiënter verduurzamen, bijvoorbeeld via gezamenlijk bodembeheer of mestverwerking. Ook arbeid kan slim verdeeld worden, waardoor werkdruk afneemt en talent beter benut wordt. Teams met verschillende leeftijden en expertises blijken innovatiever en veerkrachtiger.

Sterker samenwerken in de landbouw

Natuurlijk vraagt samenwerken om afstemming en het delen van beslissingsruimte. Maar in een tijd van complexe eisen en veranderende markten biedt het vooral grip. Door te bundelen wat je individueel niet redt, ontstaat ruimte om te groeien – in resultaat, weerbaarheid en toekomstzekerheid.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer klantverhalen, artikelen of nieuws over duurzaamheid en regelgeving vanuit EVO Kompas?
Volg ons dan op Social Media of meld je aan voor de nieuwsbrief